Çağlayan Mah. 2055 Sok. No:31/1 Muratpaşa / Antalya

Hemen Bizi Arayın

+90 535 463 53 33

Talep Formu
Bizimle İletişime Geç
Hemen Bizi Arayın

+90 535 463 53 33

Bizi Takip Edin

Üriner Sistem Taş Hastalığı Ameliyatı

Üriner Sistem Taş Hastalığı Ameliyatı ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. Üriner sistem taş hastalığı cerrahisi, üriner sistemdeki çeşitli taş türlerini tedavi etmek için kullanılabilen yaygın bir prosedürdür. Ameliyat, çevredeki idrar yolunun mümkün olduğunca çoğunu korurken taşların ve ilişkili herhangi bir bakteri veya enfeksiyonun çıkarılmasını içerir. Bu tip cerrahi genellikle Taş Hastalığı tedavisinde başarılıdır, ancak bazı potansiyel riskler vardır, bu nedenle prosedüre başlamadan önce bunları cerrahınızla görüşmeniz önemlidir.

Taş hastalığı, idrara çıkma ile ilgili sorunlara neden olabilen üriner sistem ile ilgili bir sorundur. Farklı taş hastalığı türleri vardır ve genellikle farklı tedaviler farklı insanlar için en iyi sonucu verir. Bazı durumlarda taşları çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Üriner Sistem Taş Hastalığı Ameliyatı

Üriner Sistem Nedir

Üriner sistem, atıkların ve fazla sıvının vücuttan uzaklaştırılmasından sorumludur. Sistem iki böbrek, iki üreter, mesane ve üretrayı içerir. Böbrekler, idrar üretmek için kanı filtreleyen fasulye şeklindeki organlardır. İdrar böbreklerden üreterlerden mesaneye doğru hareket eder. Mesane, idrar yolundan atılmaya hazır olana kadar idrarı depolar.

Taşlar üriner sistemin herhangi bir yerinde oluşabilir. Böbrekteki taşlara nefrolit veya böbrek taşı denir. Üreterdeki taşlara üreterolit veya üreter taşı denir. Mesanedeki taşlara sistolitler veya mesane taşları denir. Üretradaki taşlara prostatolit veya prostat taşları denir.

Taşlar ağrıya ve idrar akışının tıkanmasına neden olabilir.

Üriner sistem, atıkların ve fazla sıvının vücuttan uzaklaştırılmasından sorumludur. Sistem böbrekleri, üreterleri, mesaneyi ve üretrayı içerir. Taşlar üriner sistemin herhangi bir yerinde oluşabilir. Sorun yaratan taşları çıkarmak için ameliyat gerekir.

Üriner Sİstem Tedavisi Nasıl Olur

Bir dizi üriner sistem taş hastalığı ameliyatı seçeneği vardır. En yaygın olanı perkütan nefrolitotomi (PCNL) adı verilen bir prosedürdür. PCNL, taşları kırmak ve çıkarmak için arkadaki küçük bir kesiden küçük bir teleskop ve cerrahi aletler yerleştirmek için görüntüleme kılavuzluğunu kullanır.

Diğer bir seçenek de, taşları kırmak için yüksek enerjili ses dalgalarını kullanan şok dalgası litotripsidir (SWL). Bu seçenek, taşlar böbrek veya üreterde bulunuyorsa kullanılabilir. SWL ayrıca mesanedeki daha büyük taşları tedavi etmek için de kullanılabilir.

Bazı kişilerin tüm idrar yollarını (sistektomi olarak adlandırılır) çıkarmak için ameliyat olması gerekebilir.

Üriner sistem taş hastalığının cerrahi tedavisi, taşların konumuna ve boyutuna bağlıdır. Küçük taşlar üretradan (idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp) sokulan bir dürbün kullanılarak çıkarılabilir. Daha büyük taşlar, karında daha büyük bir kesi ile ameliyat gerektirebilir.

Üriner Sistem Taş Hastalığı Ameliyatı

Üriner Sistem Taş Tedavisi Nasıl Olur

Üriner sistemin taş hastalığı yaygın bir sorundur. Taşlar, böbreklerden mesaneye kadar üriner sistemin herhangi bir yerinde oluşabilir. Taşı tedavi etmek için gereken ameliyat türü, bulunduğu yere ve boyutuna bağlıdır.

Böbrek taşı küçükse ve üretere yerleşmemişse, doktorunuz taş geçene kadar ağrı kesici ilaç almanızı ve bol sıvı almanızı önerebilir. Böbrek taşı büyükse veya üretere yerleşmişse, onu çıkarmak için ameliyata ihtiyacınız olacaktır.

Böbrek taşlarını çıkarmak için çeşitli ameliyat türleri vardır. En yaygın tip perkütan nefrolitotomi (PCNL) olarak adlandırılır. Bu ameliyatta cerrahınız sırtınızda küçük bir kesi yapar ve taşı bulmak ve çıkarmak için nefroskop adı verilen bir teleskopu böbreğinize sokar.

Çoğu durumda, üriner sistem taş tedavisi ameliyatı içerecektir. Taşları çıkarmak için en yaygın cerrahi prosedüre perkütan nefrolitotomi denir. Bu prosedür sırtta küçük bir kesi ile gerçekleştirilir ve taşları bulmak ve çıkarmak için özel bir dürbün kullanır. Üriner sistem taşları için bir diğer yaygın ameliyat üreteroskopidir. Bu prosedür, taşları bulmak ve çıkarmak için üretradan sokulan ve mesaneye geçirilen ince, esnek bir tüp kullanır.